Social Media Ομοσπονδίας

Μέλη Ε.Ε

Βασίλειος Σίδερης

Πρόεδρος Ε.Ε

Νικόλαος Χριστόπουλος

Αντιπρόεδρος Ε.Ε

Κατερίνα Δουδούμη - Αργυροπούλου

Γραμματέας Ε.Ε

Scroll to Top

Βασίλειος Σίδερης

Πρόεδρος Ε.Ε

Ο κ. Βασίλειος Σίδερης είναι νέος Πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής του δευτεροβάθμιου μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας ( Ο.Σ.Α ) όπου εκλέχτηκε στις εκλογές 2023 .
Διαμένει με την οικογένειά του στο Πανόραμα της Ροδοδάφνης Αιγιαλείας, όπου και γεννήθηκε.

Είναι πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών.

Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο της ενέργειας, είναι ιδιοκτήτης δύο πρατηρίων υγρών καυσίμων στη Ροδοδάφνη και στο Αίγιο .
Συμμετέχει σε πολλά σωματεία, ενώ σε κάποια είναι και μέλος του ΔΣ .
Πρώην Αντιπρόεδρος και νυν Γραμματέας της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Αντιπρόσωπος Αχαΐας στην Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (Ο.Β.Ε.) όπου έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της για την περίοδο 2013-2019.

Αντιπρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ροδοδάφνης «Ο Ευαγγελισμός» .
Ταμίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αβύθου της κοινότητας Ροδοδάφνης.

Μέσα από την αγάπη του για την περιοχή άλλα και για τον κλάδο των επαγγελματιών πιστεύει ότι ο εθελοντισμός μπορεί να βοηθήσει ως μοχλός ανάπτυξης άλλα και διαφύλαξη του πολιτισμού μας.

Νικόλαος Χριστόπουλος

Αντιπρόεδρος Ε.Ε

Ο κ. Νικόλαος Χριστόπουλος είναι Αντιπρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής του δευτεροβάθμιου μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας ( Ο.Σ.Α ).

Είναι μέλος του εκπολιτιστικού συλλόγου ‘’Η Μέλισσα‘’

Μέσα από τις δράσεις και οι δραστηριότητες του συλλόγου Μελισσίων προσπαθεί να αναβαθμίσει τον τόπο στον οποίο κατοικεί.

Κατερίνα Δουδούμη - Αργυροπούλου

Γραμματέας Ε.Ε

Η κυρία Κατερίνα Δουδούμη-Αργυροπούλου είναι νέο μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του δευτεροβάθμιου μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας ( Ο.Σ.Α ) εκλέχτηκε στις εκλογές 2023 , κατέχει την θέση της Γραμματέας.

Είναι απόφοιτος του 1ου Λυκείου Αιγίου 1981
Πτυχιούχος Ωδικής του Ωδείου Αργυρουπόλεως 1989
Κάτοχος Sorbonne I 1982 (Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών)

Συνταξιούχος Τραπεζικός 1986-2013 (Τράπεζα EUROBANK / Τμήμα Εξυπηρέτησης Πλατφόρμας και Δανείων).

Μέλος επί σειρά ετών του ΔΣ Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου.

Είναι Αντιπρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου την τελευταία τριετία.

Χαρίλαος Γιαννόπουλος

Έφορος Σχέσεων με Σωματεία εντός και έκτος Ομοσπονδίας

Ο κ. Χαρίλαος Γιαννόπουλος είναι νέο μέλος του ΔΣ του δευτεροβάθμιου μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας ( Ο.Σ.Α ) εκλέχτηκε στις εκλογές 2023 , κατέχει το Χαρτοφυλάκιο Σχέσεων με Σωματεία εντός και έκτος Ομοσπονδίας.

Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και διαμένει στην Άβυθο συμπολιτείας.

Είναι πρόεδρος από το 2021 του πολιτιστικού ομίλου αβύθου ‘’ Παμμεγίστοι Ταξιάρχες ‘’ , υπηρετεί σε πάρα πολλούς συλλόγους ως εθελοντής ή μέλος του ΔΣ όπως ο πολιτιστικός σύλλογος απανταχού Αραγοζαναίων « Ο Άγιος Γεώργιος » με θητεία πάνω από 20 χρόνια.

Στα βασικά του χαρακτηριστικά είναι επαφές με άλλους φορείς για την δημιουργία πολλών εθελοντικών δράσεων όπου έχουν ως σκοπό την αναβάθμιση του τόπου μας.

Επιπλέον μέσα απ την αγάπη για τους συνανθρώπους μας ο πολιτιστικού ομίλου αβύθου διοργανώνει συχνές εθελοντικές αιμοδοσίες.

Σπυρίδων Χριστόπουλος

Ταμίας – Οικονομικός Προγραμματιστής

Ο κ. Σπυρίδων Χριστόπουλος είναι μέλος του ΔΣ του δευτεροβάθμιου μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας ( Ο.Σ.Α ) από 2020 μέχρι και σήμερα , κατέχει την θέση του Ταμία της Ο.Σ.Α ενώ συμμετέχει ως αντιπρόσωπος στην Πανελληνία Συνομοσπονδία Πολιτιστικών Ομοσπονδιών & Ενώσεων ( ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Ε)

Δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως ελεύθερος επαγγελματίας στον κλάδο των ηλεκτρολογικών από το 2004 , έχει αποφοιτήσει τεχνικό λύκειο σαν ηλεκτρολόγος και ΙΕΚ σαν υδραυλικός εγκαταστάσεων.

Από το 2016 έως το 2022 ήταν πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μελισσιών «η Μέλισσα ».

Συμμετέχει σε πληθώρα οργανώσεων και σωματείων όπως ο σύλλογος ηλεκτρολόγων Αιγιαλείας.

Ο δοτικός του χαρακτήρας, η θέληση για προσφορά και η αγάπη για τα παιδιά είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Γενικός Γραμματέας – Υπεύθυνος Τύπου

Ο κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του δευτεροβάθμιου μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας ( Ο.Σ.Α ) από 2020 μέχρι και σήμερα , είναι υπεύθυνος τύπου της ΟΣΑ ενώ συμμετέχει ως αντιπρόσωπος στην Πανελληνία Συνομοσπονδία Πολιτιστικών Ομοσπονδιών & Ενώσεων ( ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Ε).

Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, ( εμπόριο αυτοκινήτων ), και στο ταχυδρομείο.

Είναι ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Αλυκής και πρόεδρος από το 2007 μέχρι και σήμερα. Συμμετέχει σε πολλά σωματεία, Πολιτιστικά και Αθλητικά, σύλλογο Γονέων , ως ενεργός εθελοντής ή ως μέλος του ΔΣ, αλλά και σε δευτεροβάθμια όργανα.

Επιθυμία του είναι να εκπροσωπεί ένα δυναμικό, δημιουργικό και ανοικτό σωματείο για όλους τους πολίτες, ενώ στα χαρακτηριστικά του είναι η αγάπη για κάθε είδους δράσεις Περιβαλλοντικές και Πολιτιστικές.

Γεώργιος Μπόγδος

Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας

Ο κ. Γεώργιος Μπόγδος είναι μέλος του ΔΣ του δευτεροβάθμιου μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας ( Ο.Σ.Α ) από 2020 μέχρι και σήμερα στην θέση του Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα.

Είναι ελεύθερος επαγγελματίας και διατηρεί μια βιοτεχνία στο χώρο του μαρμάρου στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας.

Συμμετέχει σε πάρα πολλά σωματεία όπως ο σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης ‘ Βοστίτσα 1821 ΄ όπου κατέχει την θέση του ταμία στο ΔΣ ,ενώ στο παρελθόν είχε υπηρετήσει και στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Αιγιαλείας.

Βασικά χαρακτηριστικά του είναι η αγάπη για τον πολιτισμό, την ιστορία μας , τη διατήρηση αυτών αλλά και τη μεταλαμπάδευση τους στις νέες γενιές, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία και την καταγωγή μας.

Ευαγγελία Ντερντέ

 Έφορος επικοινωνίας (ΜΜΕ), Δημοσίων Σχέσεων & Μάρκετινγκ ΔΣ Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας

Η κυρία Ευαγγελία Ντερντέ είναι νέο μέλος του ΔΣ του δευτεροβάθμιου μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας ( Ο.Σ.Α ) εκλέχτηκε στις εκλογές 2023 , κατέχει το Χαρτοφυλάκιο Θεμάτων Πολιτιστικής Κληρονομίας & Περιβαλλοντικών Θεμάτων.

Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας με την διαμόρφωση, συντήρηση κήπων.

Είναι Γενικός γραμματέας του Πολιτιστικού & αθλητικού συλλόγου ‘’ Νέο Σαλμενίκο ‘’.

Η αγάπη της και η συμμετοχή στον εθελοντισμό μέσα αποδράσεις και εκδηλώσεις είναι στα βασικά της χαρακτηριστικά.

Δημήτριος Σωτηρόπουλος

Έφορος Γενικών καθηκόντων

Ο κ. Δημήτριος Σωτηρόπουλος είναι μέλος του ΔΣ του δευτεροβάθμιου μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας ( Ο.Σ.Α ) από 2020 μέχρι και σήμερα , κατέχει το Χαρτοφυλάκιο Γενικών καθηκόντων το ΔΣ .

Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον κλάδο των αγροτικών προϊόντων όπως η κορινθιακή σταφίδα που αποτελεί και κατεξοχήν προϊόν της Αιγιάλειας .

Είναι Πρόεδρος του εκπολιτιστικού συλλόγου ‘’Η Μέλισσα ‘’ ενώ συμμετέχει σε πάρα πολλούς συλλόγους ως εθελοντής ή στο ΔΣ , όπως ο πολιτιστικός σύλλογος Βιλιβίνας ( 20 χρόνια ) , επίσης συμμετέχει στο ΔΣ του συλλόγου γονέων του δημοτικού σχολείου Κουλούρας τα τελευταία 8 χρόνια.

Μέσα από τις δράσεις και οι δραστηριότητες του συλλόγου Μελισσίων προσπαθεί να αναβαθμίσει τον τόπο στον οποίο κατοικεί , ενώ η αγάπη προς τους νέους και ιδιαίτερα τα παιδιά του δίνει κίνητρο για περισσότερη ενασχόληση με τον σύλλογο του χωριό του.

Αθανάσιος Μπαλτουμάς

Β’ Αντιπρόεδρος

Ο κ. Αθανάσιος Μπαλτουμάς είναι μέλος του ΔΣ του δευτεροβάθμιου μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας ( Ο.Σ.Α ) από 2020 μέχρι και σήμερα στην θέση του Αντιπρόεδρου.

Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο του πρασίνου και ιδιαιτέρα με κήπους.

Είναι πρόεδρος του πολιτιστικού & Αθλητικού συλλόγου ‘’ Νέο Σαλμενίκο ‘’ , ενώ υπηρετεί σε πάρα πολλούς συλλόγους ως εθελοντής.

Μέσα από την αγάπη του για το τόπο , προσπαθεί με δράσεις και εκδηλώσεις να αναβαθμίσει τον σύλλογο άλλα και την ευρύτερη περιοχή του Σαλμενίκου.

Γεώργιος Ρόζος

Ά  Αντιπρόεδρος

Ο κ. Γεώργιος Ρόζος είναι μέλος του ΔΣ του δευτεροβάθμιου μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας ( Ο.Σ.Α ) από 2020 μέχρι και σήμερα στην θέση του Ά Αντιπρόεδρου.

Είναι πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σελιανιτίκων από 2019.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελιανιτίκων ‘’ Ήλιος ‘’ και πρώην πρόεδρο του ,συμμετέχει σε πάρα πολλά σωματεία επαγγελματικά και μη ως μέλος του ΔΣ.

Στα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ο δοτικός του χαρακτήρας σε θέματα εθελοντισμού , η γνώση πάνω σε δράσεις , θεματικές εκδηλώσεις που αφορούν τον πολιτισμό άλλα και η αγάπη για την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων σε πολιτιστικά σωματεία όπως το Erasmus.

Ανδρέας Ρεκούτης

Έφορος Πολιτιστικών και Αθλητικών Εκδηλώσεων

Ο κ. Ανδρέας Ρεκούτης είναι μέλος του ΔΣ του δευτεροβάθμιου μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας ( Ο.Σ.Α ) από 2020 μέχρι και σήμερα , κατέχει το χαρτοφυλάκιο των Πολιτιστικών και Αθλητικών Εκδηλώσεων ενώ συμμετέχει ως αντιπρόσωπος στην Πανελληνία Συνομοσπονδία Πολιτιστικών Ομοσπονδιών & Ενώσεων ( ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Ε)

Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία , το 1979 αποφοίτησε από την Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας όπου και αποστρατεύτηκε ως Αντισμήναρχος το 2009 .

Από το 2014 είναι πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πλατάνου όπου μέσα από μια πληθώρα δραστηριότητα ως εκλεγμένος τοπικός πρόεδρος προσπαθεί το καλύτερο για τον τόπο του.

Συμμετέχει σε πάρα πολλά σωματεία όπως ο πολιτιστικός σύλλογος Πλατάνου , ο σύλλογος εθελοντών πυροσβεστών Πλατάνου ‘’ ο Πήγασος ‘’ και ο σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821.

Ο δοτικός του χαρακτήρας και η αγάπη για τον εθελοντισμό είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Πολιτιστικός Φιλοπροδευτικός & Αθλητικός Σύλλογος Διγελιωτίκων ‘’Ο Άγιος Ανδρέας‘’

Ο εκπολιτιστικός σύλλογος Ροδοδάφνης ‘ Ο Ευαγγελισμός ‘ Ιδρύθηκε το 1953 από τους κατοίκους του χωριού Ροδοδάφνη, με σκοπό την προαγωγή του πολιτισμού και των τεχνών, καθώς μερικοί από τους ιδρυτές του υπήρξαν επιφανείς λόγιοι και φίλοι της μουσικής και της τέχνης. Συγκεκριμένα, ένας απο τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του συλλόγου ήταν ο Σπυρίδων Περιστέρης, ιεροψάλτης της Μητρόπολης Αθηνών, επονομαζόμενος ως το αηδόνι της μητρόπολης, του οποίου πατέρας ήταν ο διακεκριμένος γιατρός Δημήτριος Περιστέρης με το προσωνύμιο ¨ο γιατρός των φτωχών¨, καθώς δεν έπαιρνε ποτέ χρήματα από τις οικογένειες των φτωχών.

Το 1958 με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους κατοίκους του χωριού, τους μετανάστες του εξωτερικού και δωρεές φίλων του συλλόγου, ο σύλλογος απέκτησε ιδιόκτητη αίθουσα στο κέντρο του χωριού, της οποίας η αρχική χρήση ήταν κινηματογράφος, σκηνή θεάτρου και θεάτρου σκιών και στη συνέχεια φιλοξένησε κάθε είδους πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, χορευτικά συγκροτήματα και άλλα δρώμενα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο χώρο του συλλόγου έδωσε σημαντικές παραστάσεις θεάτρου σκιών, ένας από τους μεγαλύτερους καραγκιοζοπαίκτες της Ελλάδας, ο Βασίλαρος (Βασιλειος Ανδρικοπουλος), που γεννήθηκε στη Ροδοδάφνη το 1899 και διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της τέχνης του θεάτρου σκιών στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Το χωριό είχε πάντοτε επιφανείς και φιλότεχνους κατοίκους που φρόντιζαν για την αίγλη του, καθώς αποτέλεσε κεφαλοχώρι της περιοχής. Ήταν περίπου το 1930 όταν ο λεγόμενος γιατρός των φτωχών (Δημητριος Περιστερης), προσκάλεσε στη Ροδοδάφνη τον επίσης ιατρό, βιολόγο, ερευνητή και μετέπειτα φαρμακολόγο Αλεξάντερ Φλέμινγκ και τον κοινό τους φίλο Ιωάννη Ροκφέλερ, Αμερικανό βιομήχανο και φιλάνθρωπο, που ήταν τότε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αμερικής και τους φιλοξένησε για μερικές ημέρες στο χωριό και την παραλία της Ροδοδάφνης, με σκοπό αφενός την αναψυχή τους, αλλά με απώτερο στόχο να πείσει τον Ροκφέλερ να χρηματοδοτήσει τα πειράματα και την εξέλιξη του αντιβιοτικού της πενικιλίνης, που πρόσφατα τότε είχε ανακαλύψει ο Φλέμινγκ και τη διενέργεια στην περιοχή πειραμάτων κατά της ελονοσίας, που τότε κατά μεγάλο μήκος της παραλίας ήταν βάλτος με κουνούπια, κάτι που τελικά το κατάφερε και έτσι με τη χρηματοδότηση του Ροκφέλερ, τα πρώτα πειράματα κατά της ελονοσίας πραγματοποιήθηκαν, η πενικιλίνη πήρε φαρμακολογική μορφή και ο Φλέμινγκ απέκτησε το Νόμπελ φυσιολογίας και Ιατρικής το έτος 1945. Την περίοδο εκείνη, μαζί με τις ανάγκες του χωριού για καλλιτεχνικές δραστηριότητες και εξωστρέφεια, φυτεύτηκε από τους επιφανείς επισκέπτες, η ιδέα της δημιουργίας του συλλόγου και της κτιριακής του υποδομής.

Στα νεότερα χρόνια, η αίθουσα του συλλόγου χρησιμοποιείται για οργανωμένους αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ-πονγκ) και σκάκι, ενώ παράλληλα φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις θεάτρου σκιών, χορευτικές εκδηλώσεις, σχολικές γιορτές και άλλα δρώμενα πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, ενώ μια φορά το χρόνο πραγματοποιείται αποκριάτικος χορός. Η διοίκηση του συλλόγου διοργανώνει και πραγματοποιεί συχνά εκδρομές προσκυνηματικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, στολισμό του χωριού κατά τις εορτές των Χριστουγέννων του Πάσχα και των εθνικών εορτών και προσπαθεί να καθιερώσει ετήσιο φεστιβάλ καραγκιόζη, με τη συμμετοχή θιάσων θεάτρου σκιών από όλη την Ελλάδα.

Από το 2020 αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας.

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ροδοδάφνης ''Ο Ευαγγελισμός''

Ο εκπολιτιστικός σύλλογος Ροδοδάφνης ‘ Ο Ευαγγελισμός ‘ Ιδρύθηκε το 1953 από τους κατοίκους του χωριού Ροδοδάφνη, με σκοπό την προαγωγή του πολιτισμού και των τεχνών, καθώς μερικοί από τους ιδρυτές του υπήρξαν επιφανείς λόγιοι και φίλοι της μουσικής και της τέχνης. Συγκεκριμένα, ένας απο τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του συλλόγου ήταν ο Σπυρίδων Περιστέρης, ιεροψάλτης της Μητρόπολης Αθηνών, επονομαζόμενος ως το αηδόνι της μητρόπολης, του οποίου πατέρας ήταν ο διακεκριμένος γιατρός Δημήτριος Περιστέρης με το προσωνύμιο ¨ο γιατρός των φτωχών¨, καθώς δεν έπαιρνε ποτέ χρήματα από τις οικογένειες των φτωχών.

Το 1958 με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους κατοίκους του χωριού, τους μετανάστες του εξωτερικού και δωρεές φίλων του συλλόγου, ο σύλλογος απέκτησε ιδιόκτητη αίθουσα στο κέντρο του χωριού, της οποίας η αρχική χρήση ήταν κινηματογράφος, σκηνή θεάτρου και θεάτρου σκιών και στη συνέχεια φιλοξένησε κάθε είδους πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, χορευτικά συγκροτήματα και άλλα δρώμενα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο χώρο του συλλόγου έδωσε σημαντικές παραστάσεις θεάτρου σκιών, ένας από τους μεγαλύτερους καραγκιοζοπαίκτες της Ελλάδας, ο Βασίλαρος (Βασιλειος Ανδρικοπουλος), που γεννήθηκε στη Ροδοδάφνη το 1899 και διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της τέχνης του θεάτρου σκιών στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Το χωριό είχε πάντοτε επιφανείς και φιλότεχνους κατοίκους που φρόντιζαν για την αίγλη του, καθώς αποτέλεσε κεφαλοχώρι της περιοχής. Ήταν περίπου το 1930 όταν ο λεγόμενος γιατρός των φτωχών (Δημητριος Περιστερης), προσκάλεσε στη Ροδοδάφνη τον επίσης ιατρό, βιολόγο, ερευνητή και μετέπειτα φαρμακολόγο Αλεξάντερ Φλέμινγκ και τον κοινό τους φίλο Ιωάννη Ροκφέλερ, Αμερικανό βιομήχανο και φιλάνθρωπο, που ήταν τότε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αμερικής και τους φιλοξένησε για μερικές ημέρες στο χωριό και την παραλία της Ροδοδάφνης, με σκοπό αφενός την αναψυχή τους, αλλά με απώτερο στόχο να πείσει τον Ροκφέλερ να χρηματοδοτήσει τα πειράματα και την εξέλιξη του αντιβιοτικού της πενικιλίνης, που πρόσφατα τότε είχε ανακαλύψει ο Φλέμινγκ και τη διενέργεια στην περιοχή πειραμάτων κατά της ελονοσίας, που τότε κατά μεγάλο μήκος της παραλίας ήταν βάλτος με κουνούπια, κάτι που τελικά το κατάφερε και έτσι με τη χρηματοδότηση του Ροκφέλερ, τα πρώτα πειράματα κατά της ελονοσίας πραγματοποιήθηκαν, η πενικιλίνη πήρε φαρμακολογική μορφή και ο Φλέμινγκ απέκτησε το Νόμπελ φυσιολογίας και Ιατρικής το έτος 1945. Την περίοδο εκείνη, μαζί με τις ανάγκες του χωριού για καλλιτεχνικές δραστηριότητες και εξωστρέφεια, φυτεύτηκε από τους επιφανείς επισκέπτες, η ιδέα της δημιουργίας του συλλόγου και της κτιριακής του υποδομής.

Στα νεότερα χρόνια, η αίθουσα του συλλόγου χρησιμοποιείται για οργανωμένους αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ-πονγκ) και σκάκι, ενώ παράλληλα φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις θεάτρου σκιών, χορευτικές εκδηλώσεις, σχολικές γιορτές και άλλα δρώμενα πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, ενώ μια φορά το χρόνο πραγματοποιείται αποκριάτικος χορός. Η διοίκηση του συλλόγου διοργανώνει και πραγματοποιεί συχνά εκδρομές προσκυνηματικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, στολισμό του χωριού κατά τις εορτές των Χριστουγέννων του Πάσχα και των εθνικών εορτών και προσπαθεί να καθιερώσει ετήσιο φεστιβάλ καραγκιόζη, με τη συμμετοχή θιάσων θεάτρου σκιών από όλη την Ελλάδα.

Από το 2020 αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας.

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων ‘’Η Μέλισσα’’

Γιώργος Νικολόπουλος

 Έφορος επικοινωνίας (ΜΜΕ), Δημοσίων Σχέσεων & Μάρκετινγκ ΔΣ Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας

Ο κ. Γεώργιος Νικολόπουλος είναι νέο μέλος του ΔΣ του δευτεροβάθμιου μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας ( Ο.Σ.Α ) όπου εκλέχτηκε στις εκλογές 2023 , ανέλαβε ως υπεύθυνος επικοινωνίας (ΜΜΕ), Δημοσίων Σχέσεων & Μάρκετινγκ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας.

Έχει διατελέσει πρόεδρος της Δημοτικής τοπικής οργάνωσης Αιγιαλείας της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο2013-2016.

Είναι Πρόεδρος του ΔΣ του«Χορευτικού Ομίλου Αιγίου 1978» από το 2021, ενώ από το 2006 είναι 6 διαδοχικές 3ετίες μέλος των εκάστοτε ΔΣ του ομίλου (2006-2017 ταμίας, 2018-2020 Αντιπρόεδρος).

Πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και του τμήματος Οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει λάβει το δίπλωμα του διατμηματικού προγράμματος Μεταπτυχιακώνσπουδών των τμημάτων Μαθηματικών και Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικήςτου Πανεπιστημίου Πατρών«Μαθηματικά των Υπολογιστών και των αποφάσεων», με κατεύθυνση στη στατιστική θεωρία αποφάσεων και εφαρμογές.

Έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Πολεμική Αεροπορία όπου είχε την ειδικότητα του μετεωρολόγου-παρατηρητή.

Εργάζεται από το 2004 ως Μαθηματικός, καταρχάς στον ιδιωτικό τομέα σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης της Αιγιάλειας και εν συνέχεια στο δημόσιο σχολείο ως αναπληρωτής και έπειτα μόνιμος εκπαιδευτικός.

Πιστεύει στην προσφορά των τοπικών συλλόγων στη διατήρηση, διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και στη δυναμική που έχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Αιγιάλειας και θεωρεί ότι όλοι μαζί και σε συνεργασία με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής μπορούμε να διοργανώσουμε ένα πολυεπίπεδο παγκόσμιο φεστιβάλ, που μπορεί να γίνει θεσμός, που θα προωθεί τόσο την κουλτούρα όσο και τα προϊόντα της περιοχής μας ανά τον κόσμο και θα έχει μετρήσιμη και συνεχώς αυξανόμενη προστιθέμενη αξία στην οικονομία της περιοχής.

Σταύρος Καραδημητρόπουλος

Πρόεδρος ΔΣ – Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας

Ο κ. Σταύρος Καραδημητρόπουλος είναι ο Πρόεδρος του δευτεροβάθμιου μη κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας ( Ο.Σ.Α ) από το 2020 , συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Πανελληνίας Συνομοσπονδίας Πολιτιστικών Ομοσπονδιών & Ενώσεων ( ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Ε) κατέχοντας την θέση του Γενικού Γραμματέα & Υπευθύνου Μ.Μ.Ε.

Γεννήθηκε στην Πάτρα , μεγάλωσε στον πρώην δήμου Ερινεού όπου και τελείωσε το Γενικό λύκειο Καμαρών.
Είναι Πτυχιούχος Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας – Τμήμα Τεχνολογίας πληροφορικής & Τηλ/νιων (Σ.Δ.Ο – Παν. Ηπείρου ), από το 2012 εργάζεται ως Ασφαλιστικός Πράκτορας & Professional Financial Advisor στην Εθνική Ασφαλιστική.

Έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στον Στρατό ξηράς ως Έφεδρος Υπαξ/κος.

Συμμετέχει σε πληθώρα οργανώσεων και σωματείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό .

Ήταν Πρώην Πρόεδρος του Πολιτιστικού & Αθλητικού Συλλόγου ‘’ Νέο Σαλμενίκο ‘’, ενώ ήταν ένας εκ βασικών ιδρυτών της ποδοσφαιρικής ερασιτεχνικής ομάδας « Φοίνικας Σαλμενίκου » .

Μέσα από την αγάπη του για τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό προσπαθεί με τις καθημερινές επαφές με φορείς , να αναπτύξει δράσεις και εκδηλώσεις ώστε να παρακινηθούν και άλλοι πολίτες , σωματεία και οργανώσεις για να βοηθήσουμε όλοι μαζί στην διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και κουλτούρας του τόπου μας .

Βασική του αρχή είναι ότι, ο ‘Εθελοντισμός είναι ένας τρόπος σκέψης και δράσης , για ένα καλύτερο αύριο.

Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης ‘’Βοστίτσα 1821‘’

O σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης ‘Βοστίτσα 1821’συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 στο Αίγιο  του νομού Αχαΐας. Ο σύλλογος δημιουργήθηκε από την αγάπη και τον θαυμασμό των μελών του για την ελληνική ιστορία και ιδιαίτερα  για την Ελληνική Επανάσταση  του 1821

Κύριος σκοπός του συλλόγου είναι η εν γένει αναβίωση και ανάδειξη   ιστορικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, προκειμένου να υπάρχει διαρκής αναθέρμανση της ιστορικής μνήμης, η προαγωγή των ιδανικών και των αξιών αυτής της σημαντικής περιόδου, καθώς και η διατήρηση της λαϊκής μας παράδοσης. Από τον ανεξάντλητο πλούτο της Ελληνικής Ιστορίας του 1821, επίκεντρο του συλλόγου είναι η τοπική ιστορία της Βοστίτσας “σημερινή Αιγιάλεια” και οι ήρωες της.

Για το σκοπό αυτό ο Σύλλογος “Βοστιτσα 1821” έχει δημιουργήσει ομάδα ιστορικής αναβίωσης, όπου τα μέλη της  φέρουν φορεσιές που είναι πιστά αντίγραφα εκείνης της εποχής, βασισμένες σε πίνακες,  γκραβούρες και μουσειακά κειμήλια. Πέραν της φορεσιάς  και προκειμένου να ολοκληρωθεί η πιστή εμφάνιση της ομάδας, τα μέλη φέρουν άρματα γνήσια κοσμήματα και διάφορα άλλα κειμήλια της επαναστατικής περιόδου.

Ο σύλλογος “Βοστιτσα 1821”  διοργανώνει και συμμετέχει σε ένα σημαντικό αριθμό εκδηλώσεων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως : παρελάσεις, δρώμενα ιστορικής αναβίωσης, εκθέσεις ιστορικών κειμηλίων, ομιλίες ιστορικών, εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάσεις παραδοσιακών φορεσιών και οπλισμού της εποχής, ντοκιμαντέρ, ταινίες και άλλα. Επίκεντρο των δράσεων του συλλόγου είναι οι εορτασμοί της μυστικής συνέλευσης της Βοστίτσας, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα στο Αίγιο στο τέλος του Ιανουάριου κάθε έτους.

Δράσεις του συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821:

Συμμετοχή σε εορταστικές εκδηλώσεις

Συμμετοχή σε ιστορικά ντοκιμαντέρ

Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Νέων Μαυρικίου ‘Η Πρόοδος’

Ιδρύθηκε το έτος 1975 και εδρεύει στο χωριό Μαυρίκι Αιγιάλειας. Έκτοτε λειτουργεί μέχρι σήμερα με ενδιάμεσες διακοπές. Τελευταία επαναλειτουργεί από το έτος 2015 χωρίς άλλη διακοπή. Έχει την τιμή να είναι από τους πρώτους συλλόγους που ιδρύθηκαν στην περιοχή μας αμέσως μετά τη μεταπολίτευση.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η υποστήριξη κοινωφελών έργων, ο εξωραϊσμός των κοινοχρήστων χώρων του χωριού, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η διοργάνωση μορφωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, η διαφύλαξη, καλλιέργεια και διάδοση των τοπικών εθίμων και παραδόσεων, καθώς και η γνώση της τοπικής ιστορίας και της καταγωγής των κατοίκων, αλλά και της ιστορίας γενικότερα.

Η ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών και η καλλιέργεια σχέσεων μεταξύ των μελών του συλλόγου, καθώς και με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους.

Η συνεργασία με επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και πνευματικούς φορείς, καθώς και με ενώσεις, ομοσπονδίες ή συνομοσπονδίες συλλόγων.

Η προαγωγή της αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων της κοινότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Κατά το διάστημα της επαναλειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκδηλώσεις, όπως: αποκριάτικους χορούς, εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις θεάτρου σκιών, κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, έκδοση ημερολογίων, παρεμβάσεις για τον εξωραϊσμό του χωριού μας και άλλες εκδηλώσεις ιστορικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου.

Ορόσημο των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι το ετήσιο ‘ΜΑΥΡΙΚΙΩΤΙΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ’ που γίνεται κάθε καλοκαίρι και είναι αφιερωμένο στο παλιό ορεινό χωριό Άνω Μαυρίκι που βρίσκεται φωλιασμένο στις δυτικές πλαγιές του όρους Κλωκός.

Ο σύλλογος ανταποκρίθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη στις κοινές ενέργειες με άλλους συλλόγους για την ίδρυσης της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας (ΟΣΑ) και έχει ήδη την τιμή να είναι ιδρυτικό μέλος της.

Από την αρχή της επαναλειτουργίας του (2015), τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια υπηρέτησαν τον φιλόδοξο στόχο να ολοκληρωθεί η ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου του συλλόγου, που αποτελούσε το όραμα των κατοίκων και είχε ήδη δρομολογηθεί από την ίδρυσή του το 1975 με την αγορά του σχετικού οικοπέδου.

Τα Διοικητικά αυτά Συμβούλια ξεκίνησαν αμέσως τις ενέργειες για την αποπεράτωση του κτιρίου, που είχε ήδη φτάσει στην κατασκευή του φέροντος οργανισμού (γιαπί) από το έτος 1998 με ενέργειες των τότε Δ.Σ..

 Ήδη το Πολιτιστικό Κέντρο του συλλόγου βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της αποπεράτωσης (όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία) και μένουν ελάχιστες εργασίες και αποτελεί ένα κόσμημα για το χωριό, αλλά και τη γύρω περιοχή. Στο επίτευγμα αυτό βοήθησε τα μέγιστα και η ένταξη του έργου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLLD/LEADER του ΕΣΠΑ 2014-20.

Χορευτικός Όμιλος Αιγίου

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου είναι ένας από τους παλαιότερους και πολυπληθέστερους ομίλους της Χώρας, με σκοπό πάντα την διδασκαλία, διάδοση και διάσωση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, την προβολή και διατήρηση ηθών και εθίμων και παρουσίασης τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στα 45 χρόνια πορείας ο Χορευτικός Όμιλος πέρασε το μήνυμα της παράδοσης στην ψυχή και την καρδιά περίπου 6000 ατόμων, ηλικίας 6 ετών και άνω.

Παρουσίασε την μοναδικότητα των Ελληνικών χορών σε 17 χώρες, 4 ηπείρων, με 200 παραστάσεις, σε 120 πόλεις του εξωτερικού, αλλά και σε πλήθος Ελληνικών πόλεων και νησιών. Στα παγκόσμια και διεθνή φεστιβάλ που συμμετείχε απέσπασε σημαντικές διακρίσεις (3η θέση στην Corizia της Ιταλίας το 1982, Χρυσό μετάλλιο στη πόλη Shoten του Βελγίου το 1991, 1ο Βραβείο στην Castroreale της Σικελίας το 2003).

Σήμερα αριθμεί 450 μέλη ετησίως. Έχει σημαντικότατη Ιματιοθήκη παραδοσιακών ενδυμασιών, βιβλιοθήκη λαογραφικού περιεχομένου, Ιστορικό, φωτογραφικό, αναμνηστικό αρχείο, DVD αλλά και πλούσιο αρχείο μουσικής και τραγουδιών. Πρεσβευτής της πόλης του Αιγίου και της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος ‘’Νεο Σαλμενικό‘’

Ο σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό την ανάδειξη του χωριού μας άλλα και την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων μέσα από δράσεις και προτάσεις προς τις τοπικές αρχές και οργανισμούς , στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό σχολείο ενώ η κεντρική μεγάλη αίθουσα έχει την ονομασία του Καθηγητή κ. Κυριάκου Στρατάκου καθότι ήταν ένας από τους Πρωτεργάτες του συλλόγου μας.

Η μεγαλύτερη και κυρία δράση του συλλόγου μας είναι η εκδήλωση της Πρωτομαγιάς όπου πάρα πολύ επισκέπτες την τελευταία ημέρα του Απριλίου άλλα κα ανήμερα της Πρωτομαγιάς επισκέπτονται το χωριό και να περπατήσουν στο μεγάλο Πάρκο το οποίο δημιουργήθηκε με εθελοντική εργασία το 2012 άλλα και στο καταπράσινο τοπίο.

Στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς λαμβάνουν μέρος χορευτικοί όμιλοι , καλλιτέχνες ,επιχειρηματίες
& εθελοντές.

Ο Πολιτιστικός & αθλητικός Σύλλογος ‘’ Νέο Σαλμενίκο ‘’ γιορτάζει στις 21 /11- Εισόδια της Θεοτόκου στην ομώνυμη εκκλησία του χωριού όπου αποτελεί και σήμα του συλλόγου διότι είναι το μεγαλύτερο έργο του χωριού μέσα από μακροχρόνια προσπάθεια εθελοντισμού των κατοίκων !!
Τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Νέου Σαλμενίκου Αχαΐας έγιναν 01-07-2018, ετελέσθη η ακολουθία του Όρθρου, η τελετή των Εγκαινίων και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.

Το 2009 ο σύλλογος κατασκεύασε με δαπάνη δικη του την πέτρινη βρύση ( των γυναικών ) στην πλατεία του χωρίου ενώ το 2016 ο σύλλογος προχώρησε στην ανάπλαση της Μαυροβρυσης όπου χρονολογείται πάνω από 100 έτη!

Το 2012 ο σύλλογος μας δημιούργησε την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του Σαλμενίκου μας με την Ονομασία ’’ Φοίνικας Σαλμενίκου ‘’ τιμώντας το μεγαλύτερο από τα ποτάμια που περνάνε από το χωριό μας.

Το 2020 ο Πολιτιστικός & αθλητικός Σύλλογος ‘’ Νέο Σαλμενίκο ‘’ ήταν ένας εκ των ιδρυτικών σωματείων – μελών της Ομοσπονδίας συλλογών Αιγιαλείας.

Πολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων Ήλιος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων Ήλιος με έδρα τα Σελιανίτικα του Δ. Αιγιαλείας, στο Ν. Αχαΐας αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό σωματείο που ιδρύθηκε το έτος 2008 με την Αριθ. 46/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αιγίου.

Ως πολιτιστικός φορέας είναι εγγεγραμμένος στα Μητρώα Συλλόγων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας / Π.Ε. Αχαΐας, Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού με αύξοντα αριθμό. 898 και στο Εθνικό Μητρώο των Εθελοντών Αιμοδοτών, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Μητρώο (Participant Identification Code) με PIC Number: 912099246.

Ο Σύλλογος επίσης είναι μέλος του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας των Πολιτών και του Δικτύου Υπεύθυνων Οργανισμών & Ενεργών Πολιτών της Quality Net.

Το 2013, με σκοπό την ευόδωση των καταστατικών στόχων τόσο του Συλλόγου όσο και για την άμεση αντιμετώπιση του Οικονομικού και Κοινωνικού Αποκλεισμού κατοίκων του Νομού, οι ιδρυτές και τα μέλη του Συλλόγου προέβησαν σε τροποποίηση του καταστατικού (με την Αριθ. 12 / 2013 Διάταξη του Ειρηνοδίκη Αιγιάλειας), ώστε να ανταποκριθούν στο κενό στήριξης των σύγχρονων αναγκών μιας αλληλέγγυας Κοινωνίας Πολιτών στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Αιγιαλείας και του Νομού Αχαΐας.

Σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων Ήλιος απαρτίζεται από μια πλειάδα Μελών Εθελοντών, Χορηγών, Συνεργατών και είναι οργανωμένος σε (2) δύο διακριτούς τομείς δραστηριοποίησης:

Α) Τοπικές Πολιτιστικές Δράσεις, και

Β) Εθνικές και Διακρατικές Συνεργασίες.

Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αραγοζαναίων ‘’Άγιος Γεώργιος‘’

Ιστορικό:

Ο Σύλλογος Aπανταχού Αραγοζαναίων «Ο Άγιος Γεώργιος» ιδρύθηκε το 2002 ως μία
πρωτοβουλία των ανθρώπων του χωριού Αραγόζαινα, τέως κοινότητα Άλσους. Τα
Αραγόζαινα μαζί με τα υπόλοιπα Τσετσεβοχώρια (Γρόπα, Μάγειρα, Μυρόβρυση, Βερίνο, Δοκαναίικα, Συνανιά) υπάρχουν ήδη από τον 18ο αιώνα, με κτηνοτροφική στην αρχή δραστηριότητα και έπειτα με έμφαση στην καλλιέργεια της σταφίδας και της ελιάς. Το 1997 η κοινότητα Άλσους καταργήθηκε και σήμερα αποτελεί διαμέρισμα του Δήμου Αιγιαλείας.

Κύριο μέλημα των ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν για τη δημιουργία του συλλόγου
υπήρξε εξ αρχής η σύσφιξη σχέσεων όλων όσων συνδέονται με τα Αραγόζαινα. Η
ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας, και μέλη του Συλλόγου, συγκροτείται από τους εναπομείναντες λιγοστούς κατοίκους με την κατασκευή εξοχικών κατοικιών ή και με την αναστήλωση των παλιών τους οικιών . Επίσης σημαντική είναι και η παρουσία κατοίκων με καταγωγή από άλλες χώρες (Γερμανών, Αυστριακών κλπ), οι οποίοι αγοράζουν τις παλαιές οικίες, τις αναπαλαιώνουν και γίνονται μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, και μετέχουν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Το μεγαλύτερο μέρος των μελών είναι άνθρωποι με καταγωγή από το χωριό και κάτοικοι Αιγίου, Αβύθου, Σελιανίτικων και γενικά της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αιγιαλείας. Αρκετοί είναι με καταγωγή από το χωριό που ζουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

Ο Σύλλογος μέσα από τις δράσεις του εργάζεται για την διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της περιοχής. Έχει καταφέρει το ετήσιο συναπάντημα απανταχού Αραγοζαναίων να αποτελεί την κύρια πολιτιστική εκδήλωση του χωριού και μία από τις πιο συμμετοχικές σε ολόκληρο τον Δήμο. Κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου μέλη του Συλλόγου συναντιούνται σε εορταστικό κλίμα για να τιμήσουν την ιστορία και την παράδοση στα Αραγόζαινα. Το συναπάντημα εμπλουτίζεται με παραδοσιακή μουσική και χορούς από ντόπιους μουσικούς και χορευτικούς συλλόγους, έκθεση παλαιών φωτογραφιών με την ιστορία και τους ανθρώπους του χωριού, δημιουργία και προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων από τα μέλη της κοινότητας.

Στις λοιπές δρασεις είναι σε μια σημαντική προσπαθεια η συλλογή ιστορικών στοιχείων και φωτογραφιών οπου θα δημιουργηθει ένα λευκωμα με την ιστορια του χωριού, αναφερόμενη στα σημαντικότερα γεγονότα και τα ιστορικά πρόσωπα.

Σκοπός-Στόχοι:

Σκοπός της ίδρυσης του Συλλόγου Aπανταχού Αραγοζαναίων «Ο Άγιος Γεώργιος» είναι η ενασχόληση εν γένει με θέματα και ζητήματα που αφορούν την περιοχή του χωριού Αραγόζαινα τέως κοινότητα Άλσους, η σύσφιξη των μελών, κατοίκων και εν γένει των ανθρώπων που συνδέονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το χωριό, η προσπάθεια διατήρησης, ανάδειξης και καλλιέργειας των πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων της περιοχής, καθώς και η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται με τους εξής στόχους:

● Διατήρηση της αυθεντικότητας της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του χωριού, με μικρής εμβέλειας εργασίες εξωραϊσμού και παρεμβάσεις στις υποδομές για πρόσβαση και διασύνδεση με τις γύρω περιοχές (διάνειξη και καθαρισμός των μονοπατιών για περίπατο στη φύση, καθαρισμός κοιμητηρίου, πλατειών κλπ)
● Συνεργασία με συλλόγους άλλων χωριών και άλλους φορείς για την βιώσιμη ανάπτυξη του χωριού.
● Διοργάνωση δράσεων για την προστασία και τη ανάδειξη της τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς.
● Έρευνα της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού και των ανθρώπων του

Πολιτιστικός Όμιλος Αβύθου ‘’Παμμεγίστοι Ταξιάρχες‘’

Ο όμιλος μας  ιδρύθηκε το 2001 και απαριθμεί περίπου 100 μέλη. Σκοπός ίδρυσης του ομίλου μας    είναι  η καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων  μέσα από διάφορες πολιτιστικές  δράσεις   που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του έτους . Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις μας είναι : Κούλουμα – Πρωτομαγιά  – Γιορτή Θραψάλου – εκδρομές – Δύο  αιμοδοσίες  – στολισμός χώρων του χωριού για τα  Χριστούγεννα.

Από το 2022  ο σύλλογος μας  ανήκει – μέλος στην Ομοσπονδία συλλογών Αιγιαλείας. 

Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αλυκής Αιγίου ‘’Ο Άγιος Νικόλαος‘’

Ο περιβαλλοντικός πολιτιστικός σύλλογος Αλυκής Αιγίου ”Ο Άγιος Νικόλαος” ιδρύθηκε από ανήσυχους κάτοικους και φίλους της παράλιας Αλυκής Αιγίου με σκοπό την προστασία και ανάδειξη της ως κεντρική παράλια του μητροπολιτικού δήμου Αιγιαλείας άλλα και του σπανίως σε είδη πτηνών προερχόμενα από τις σκανδιναβικές χώρες προστατευόμενου υδροβιότοπου της Αλυκής.

Σε όλο το μήκος των παράλιων από το παλαιό λιμεναρχείο έως και μετά το τέρμα της Αλυκής πραγματοποιούνται ποίκιλες δραστηριότητες όπως καθαρισμοί ακτής και υδροβιότοπου, συντήρηση των εγκαταστάσεων της παράλιας με ομπρέλες, καλαθάκια, κιόσκια, παγκάκια, ντους, αποδυτήρια. επίσης πραγματοποιούνται δενδροφυτεύσεις με αρμυρίκια, μικρά πλατάνια, φοίνικες, πεύκα και άλλα θαμνοειδή. Στην είσοδο της παράλιας έχουν τοποθετηθεί από τον σύλλογο σταντ ενημέρωσης των λουόμενων ενώ υπάρχει και ναυαγοσωστικός πύργος. Παράλληλα με έξοδα του συλλόγου διατίθεται τους θερινούς μήνες υπάλληλος που φροντίζει την διαρκή καθαριότητα όλης της παράλιας.

Σε συνεργασία με τον δήμο Αιγιαλείας πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις όλο το χρόνο με κυριότερες τα καθιερωμένα ”κούλουμα” την καθαρή δευτέρα οπού προσφέρεται σε όλους η πατροπαράδοτη φασολάδα, χαλβάς, λαγάνα και ντόπιο κρασί ενώ γίνεται και διαγωνισμός κατασκευής και πετάγματος χαρταετού. Επιπλέον τον Αύγουστο γίνεται εκδήλωση αφιερωμένη στην αυγουστιάτικη πανσέληνο με πλήθος αιγιαλέων να κατακλύζουν την κεντρική παράλια ενώ τον χειμώνα δράσεις ευαισθητοποίησης, ανάδειξης και προστασίας του υδροβιότοπου.

Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ελικής

Όλα ξεκίνησαν όταν το ’19 το μέλος μας Μαργαρίτα Τριανταφυλλοπούλου, είχε την ιδέα να δημιουργήσουμε έναν σύλλογο στο χωριό μας. Επικοινωνήσαμε με όλους τους νέους και μη του τόπου μας και «τρέξαμε» την ιδέα. Πραγματικά όλοι ήταν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν για να δημιουργηθεί ο σύλλογος . Τελικά το πρώτο συμβούλιο συντάχθηκε το 2020.

Οι σκοποί του Συλλόγου:

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέων Ελίκης είναι μια ομάδα που σκοπό έχει να γίνονται διάφορες δραστηριότητες οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την διασκέδαση ή την εκπαίδευση των ντόπιων (π.χ. θέατρο, εκδρομές, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις) καθώς επίσης και την άμεση βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες με διάφορες δραστηριότητες όπως είναι η αιμοδοσία, συλλογή ρούχων και φαγητών. Μεγάλη μας προσπάθεια είναι να βοηθήσουμε στην εικόνα του χωριού μας όπως είναι η ανάπλαση της πλατείας μας και ενδεχομένως ένα  Μουσείο που να αναφέρεται στην Αρχαία Ελίκη. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από την πρόεδρο Μαρία Τριανταφυλλοπούλου, τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Καραβασίλη, τον γραμματέα Λουκά Λάγιο, την ταμία Μαρία Λάγιου, τον έφορο Κωνσταντίνο Καλαντζόπουλο και τα μέλη Μαργαρίτα Τριανταφυλλοπούλου και Γιώργο Καλκάνη. Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ελίκης από τη σύστασή του, τον Φλεβάρη του 2019 έχει πραγματοποιήσει στον εξωτερικό χώρο του σχολείου του χωριού, τρεις αιμοδοτικές δράσεις με μεγάλη επιτυχία και αρκετή συμμετοχή, έχει στείλει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στην Τουρκία έπειτα από τον φονικό σεισμό τον περασμένο χειμώνα, έχει πραγματοποιήσει τρεις μεγάλες εκπαιδευτικοψυχαγωγικές εκδρομές σε Τρίπολη, Λίμνη Δόξα και Μέτσοβο με τη συμβουλή του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της περιοχής, ενώ έχει κάνει και χριστουγεννιάτικο bazaar με ιδιαίτερες κατασκευές και χειροποίητα προϊόντα,
δράση που έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης. Τέλος και κάθε χρόνο διοργανώνει ένα πανυγήρι το οποίο προσπαθούμε να το κάνουμε θεσμό προκειμένου να είναι μια γιορτή η οποία θα είναι ευκαιρία να ενωθούν και να συντηντηθουν οι συγχωριανοί μας!!!